Monday, September 14, 2009

imabari castle

esokharinyer.. setelah check out hotel jam 10 lebih.. kami ke imabari castle ni..

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Friday, August 21, 2009

cuti musim panas @ shimanami kaido

sempena cuti musim panas yg lalu.. kami sekeluarga ke imabari.. sambil2 rentas beberapa siri jambatan.. namanya shimanami kaido.. bermula dari onomichi (hiroshima prefecture) ke imabari (ehime pref). sepanjang perjalanan 60km tu.. (onomichi-imabari)terdapat beberapa pulau yg akan dilalui.. setiap pulau ada tarikan tersendiri.. mcm2 ada.. muzium.. temple.. beach..dll. kalo nak singgah semua kira2 dua hari baru habis kot.. so kami pilih beberapa tempat jer.

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
jambatan pertama dari arah onomichi
Photobucket
berhenti di SA (service area) Innoshima
Photobucket
bawah jambatan tu ada laluan basikal...
Photobucket
Photobucket
innokuchi ohashi "jambatan innokuchi" dari innokuchi ke ikuchijima siap pada 1991 sepanjang 490meter
Photobucket
singgah di ikuchijima
Photobucket
ke kosanji temple..
Photobucket
kosanji temple.. masuk 1000yen(rm30) .. hafiz boleh masuk percuma guna kad HIC
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
berikutnya ni kami masuk ke dalam rumah tuan yg bina temple ni.. tp rumah ni dh jd ruang pameran jugak
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
jambatan apa nama ek.. tak ingat dah.. dari ikuchijima ke omishima.. panjang 890m
Photobucket
yg ni pun jambatan yg sama dgn yg di atas.. cuma ambik dari balik seberang sana pulak.
Photobucket

seterusnya kami singgah di utena beach.. omishima.. pantainya sebenarnya agak kurang menarik berbanding sunset beach kt ikuchijima. tp sebab tgk kt gambar mcm utena beach ni lg cantik.. so pilih utk berpantai di sini:(.. cis punya website.. camna pun ok la jugak.. org tak ramai.. boleh pilih tmpt rehat sesuka hati (yg pondok tu). lepas tu tmpt bilas pun 100yen jer(tmpt lain hampir semua 200yen) .. siap boleh tutup bukak lg paip tu sesuka hati.. tak mcm sesetengah beach yg kita terpaksa rush sebab takut air stop.

tp mcm baru perasan pulak.. tak tau la kt beach lain tu agaknyer kami yg tak perasan boleh tutup buka sesuka hati.. kt situ pun secara tak sengaja tangan terletak kt sensor kaler merah.. tau2 jer air berhenti.. bila main2 sensor tu baru tau air boleh tutup bukak sesuka hati.. hmm.. ni la nasib org buta huruf
Photobucket
Photobucket

Photobucket

Hakata Ohshima Ohashi dari Hakata ke Ohshima
1988, 560m
Photobucket
antara kawasan arus laut paling kuat di jepun.. sayang smpi lewat.. tak bleh naik boat p tgk terus dari atas boat. boat last kul 5ptg.
Photobucket
Photobucket
naik ke atas bukit.. nama apa dah tak ingat.. gayat jugak masa naik tu.. dah la takde kereta selisih.. sunyi sepi.. makin lama makin tggi.. skali smpi atas.. alhamdulillah.. ada la 5 buah kereta.. ada pondok pemerhatian ni.. tp mine tak sanggup duduk lama2.. anak2 pun ku pegang kuat2.. takut:( anginnya punya kuat.. tahan 5 minit jer + gayat tmpt tggi.. kami bertiga pun turun ke kereta beri laluan ayahnya seorang ambik gambar.
Photobucket
kt seberang sana tu dah imabari city. hafiz sengaja target smpi situ lewat.. katanya nk ambil gambar jambatan terakhir tu waktu malam.. jambatan yg agak panjang dlm siri shimanami kaido nih..
Photobucket
smpi hotel dlm kul 8 mlm.. sunyi sepi pekan imabari tu.. actually imabari ni 2nd city of ehima prefecture.. city utamanya ialah matsuyama city. kami memilih utk bermalam di urban hotel. satu malam 9800yen..bilik nya ala2 hotel 2 bintang kalo kt Malaysia.. hotel ni dekat dgn eki..parking takde.. so terpaksa parking kt eki..

bazli batrisyia melompat sakan.. ofuro sakan.. (mcm la kt rumah takbleh ofuro) kesian:(
Photobucket