Sunday, July 26, 2009

hanabi taikai hiroshima port 2009

hanabi taikai ni berlansung di hiroshima port.. ujina... start kul 8.. abis beberapa minit sebelum kul 9.. berapa kali letup tu tak ingat dah.. tak plan pun nk pegi tgk hanabi.. memandangkan tgk hanabi ni byk sgt perlu persedian..mental n fizikal.. dgn 2 org budak kecit ni lg.. perlu book tmpt duduk lg..perlu cari spot yg bagus lg.. parking lg.. hmmm.. agak leceh.. tp memandangkan kepuasan menengok tu tidak ternilai..lg la thn depan pnya summer dh kena bulan posa.. so kami gagahi jugak petang tu.. mulanya nk shopg jer.. last2 tgk luar mendung elok jer.. apa lg.. plan B :D
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Monday, July 20, 2009

friendship party 2009

friendship party ni biasanya diadakan 2 kali setahun.. oleh family2 angkat student kelas intensif bahasa jepun.. biasalah org jepun.. sangat suka party..party ni adalah antara dua party yg kami tggu2 dlm setahun... hehehehe.. yang pertama = party engineering... coz semua tetamu akan dpt hadiah cabutan bertuah. so kami berempat.. sama dgn 4 hadiah akan di bawa balik. hihi.. yang kedua.. party homestay club ni... coz ada flea market yg sangatlah murah.. beli towel (baru) dgn harga 10yen saja..dll lg barang semuanya dibawah 150yen... kelakar.. mcm nk bg free jer.. ada cabutan bertuah gak.. kami 4 org dpt 4 kad ... 2 daripada kad terkena pulak petang tu.. apa lg.. blk senyum jerlah.. hehe

hari tu.. pengerusi majlis adalah ayah angkat kami sendiri
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
persembahan dari mongolia
Photobucket
persembahan judo
Photobucket
budak dua org ni tgh khusyuk tgk persembahan
Photobucket
sesi "kampai" ... ala2 cheers gitu
Photobucket
Photobucket
our big family..
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
batrisyia menang cabutan bertuah
Photobucket
bazli pun dapat jugak
Photobucket

Friday, July 10, 2009

Monday, July 6, 2009

Yamaguchi Steam Locomotive train (SL)

ahad lepas.. kami (6 families dari hiroshima) ke yamaguchi utk naik tren SL ni. ala2 muzium bergerak la kiranya.. kt Malaysia pun ada jugak kan?? kalo tak silap kepala dia ada kt muzium negara..pernah di guna satu ketika dulu..

tren ni ada 5 gerabak dengan tema berbeza, iaitu zaman meiji, taisho, showa, gaya european, dan observation deck.
perjalanan ke yamaguchi mengambil masa lebih kurang 2 jam menggunakan sanyo expw. naik kereta api di yamaguchi station dan kereta api bergerak ke tsuwano sejauh 50km bersamaan 2jam.. dh masuk negeri lain. kt tsuwano kami pusing2 pekan tu.. sebelum menyambung semula perjalanan pulang ke yamaguchi..

perjalanan pegi kami duduk di gerabak zaman meiji
Photobucket
Photobucket
Photobucket
yg ini gerabak gaya european, masa balik kami duduk gerabak ni
Photobucket
Photobucket
Photobucket
yg ini zaman taisho
Photobucket
ini zaman showa
Photobucket
masa ni keretapi berenti sekejap...
Photobucket
jiha n man.. merangkap ketua rombongan hari itu.
Photobucket
Photobucket
yg ini observation deck
Photobucket
boleh keluar utk pemerhatian
Photobucket
Photobucket

masa dh smpi tsuwano.. kereta api tukar direction .. kepala saja gerak... ala2 kt papar gitu... kepalanya bepusing 360 darjah.
Photobucket
Photobucket
Photobucket

lunch time..basikal tu kami sewa..sepatutnya 500yen 1biji, tp man mintak kurang.. dpt la 200yen sebiji basikal. basikal boleh pilih apa jenis nk pakai.. kami berdua sure pilih yg ada bakul utk baty n bazli.
Photobucket
batrisyia suap batrisyia.. hehe..
Photobucket

Photobucket
Photobucket
Photobucket
dalam kenangan
Photobucket
Photobucket
Photobucket