Monday, July 6, 2009

Yamaguchi Steam Locomotive train (SL)

ahad lepas.. kami (6 families dari hiroshima) ke yamaguchi utk naik tren SL ni. ala2 muzium bergerak la kiranya.. kt Malaysia pun ada jugak kan?? kalo tak silap kepala dia ada kt muzium negara..pernah di guna satu ketika dulu..

tren ni ada 5 gerabak dengan tema berbeza, iaitu zaman meiji, taisho, showa, gaya european, dan observation deck.
perjalanan ke yamaguchi mengambil masa lebih kurang 2 jam menggunakan sanyo expw. naik kereta api di yamaguchi station dan kereta api bergerak ke tsuwano sejauh 50km bersamaan 2jam.. dh masuk negeri lain. kt tsuwano kami pusing2 pekan tu.. sebelum menyambung semula perjalanan pulang ke yamaguchi..

perjalanan pegi kami duduk di gerabak zaman meiji
Photobucket
Photobucket
Photobucket
yg ini gerabak gaya european, masa balik kami duduk gerabak ni
Photobucket
Photobucket
Photobucket
yg ini zaman taisho
Photobucket
ini zaman showa
Photobucket
masa ni keretapi berenti sekejap...
Photobucket
jiha n man.. merangkap ketua rombongan hari itu.
Photobucket
Photobucket
yg ini observation deck
Photobucket
boleh keluar utk pemerhatian
Photobucket
Photobucket

masa dh smpi tsuwano.. kereta api tukar direction .. kepala saja gerak... ala2 kt papar gitu... kepalanya bepusing 360 darjah.
Photobucket
Photobucket
Photobucket

lunch time..basikal tu kami sewa..sepatutnya 500yen 1biji, tp man mintak kurang.. dpt la 200yen sebiji basikal. basikal boleh pilih apa jenis nk pakai.. kami berdua sure pilih yg ada bakul utk baty n bazli.
Photobucket
batrisyia suap batrisyia.. hehe..
Photobucket

Photobucket
Photobucket
Photobucket
dalam kenangan
Photobucket
Photobucket
Photobucket

1 comment:

  1. We have read this it carefully and we appreciate your posting these information are really good.
    We are also providing information about Online Degree

    ReplyDelete